'n Kind, 'n Huis, 'n Auto ...

Klassenfoto

en elkaar

Begin 2003. Het is dit jaar twintig jaar geleden dat ik van de St. Willibrordus basisschool in Bakel ging. Hoe zou het nu met iedereen zijn? Vriendin Saskia en ik vatten het plan op om een reünie te organiseren voor alle drie de zesde klassen lichting 1982/1983.

Oktober 2003. De reünie. Ongeveer de helft was aanwezig en het werd een hele gezellige avond. Nieuwsgierig als fotografen zijn wilde ik daarna óók graag weten hoe het met de andere helft van mijn klas was. Ik hervatte mijn speurtocht en portretteerde uiteindelijk al mijn klasgenoten.

Angelica en Melanie

Begin 2005. Presentatie van ‘n Kind, ‘n Huis, ‘n Auto, in het café van oud-klasgenoot Angélica, mijn grootste irritatie en vijand gedurende de bovenbouw van de basisschool. Wat een ongelooflijk kreng was het toch!

Negen van de tien dagboekschrijfsels uit die tijd gaan over haar, hoe ze de boel terroriseerdt en altijd alles wist te verzieken (voor ons, de niet-zo-populaire kinderen). Als ik haar fotografeer merk ik dat ze in niets meer lijkt op het vreselijke wicht van toen.

Krantenknipsel

Inmiddels haar zus is op jonge leeftijd overleden, en zelf is ze onlangs gelukkig getrouwd met haar vrouw. Ik hoor van meer mensen uit mijn klas, dat wanneer je de pestkoppen van toen erop aanspreekt, ze nog maar bar weinig weten van die tijd.

‘Zelf onthield ik lange tijd het gevoel niet mee te tellen, een stom kind te zijn.’

Ik werd niet eens lang gepest, alleen maar in de zesde. Later kwam mij ter ore dat de meeste jongens uit onze klas juist tegen ons opkeken. Hoe anders zie je de wereld als je jong bent... ik zag alleen maar de vervelende meiden en jongens, altijd en overal luid aanwezig.

Ik zag ook de kinderen die vanaf dag één gepest werden, deed zelf ook mee. Was het mijn straf dat mijn beste vriendinnetjes me in dat laatste jaar in de steek lieten? Of vroeg ik er zelf om? Ik heb me nog nooit zo onbegrepen gevoeld als in dat jaar, en kon niet wachten van de lagere school af te zijn.

Wanneer je dan later weer hoort dat een van de heel erg gepeste meisjes in haar jeugd seksueel misbruikt werd breekt je hart. Wat zijn kinderen toch hard voor elkaar! We hebben haar nooit kunnen helpen! Maar alleen maar meer de grond in geduwd...

Roy Wittens

Ieder huis zijn kruis. Dat de populairste jongen uit de klas uiteindelijk ging settelen en zelfs trouwen, maar inmiddels weduwnaar is... Dat een klasgenoot zijn enkel zó breekt dat hij nooit meer zonder pijn kan leven. Iemand's broer overlijdt op vakantie aan een noodlottig ongeval. Ongewenste kinderloosheid, jezelf verliezen in drugs en het nachtleven, echtscheiding... ook in onze klas komt het allemaal voor.

Fotografie = Therapie

In je hoofd blijven je klasgenoten voor altijd dezelfde persoon, veel van hen zag of sprak ik nooit meer. De helft bleek ver weg het dorp uit te zijn gaan wonen. Het fotograferen bleek een middel om dichtbij iedereen te kunnen komen.

Anita Jonkers-Kuijpers

Ook wanneer men niet naar de reünie kwam, wilde men wel voor me op de foto. In sommige portretten zitten onbewuste verwijzingen naar hoe ik de persoon toentertijd zag, zie ik nu. Het fotograferen van al mijn klasgenoten bleek een echte closure.

Het was een afsluiter van de onzekere periode als tiener, ook al was ik inmiddels 34 en zelf moeder. Door de foto's te publiceren, gedrukt te zien op papier, was het ook echt ‘klaar’. Aanvaarde ik mijzelf als af, als goed.

Is fotografie therapie? Dat weet ik wel zeker.

Het fotoboekje is nog te bestellen de opbrengst ervan gaan naar onze Stichting Puur Zien. Een boekje kost €5,- incl. verzendkosten. Of steun ons met een gift op rekeningnummer NL21INGB0006544911. Zo kunnen we nog veel meer mensen helpen!

Cover Kind, Huis Auto

De digitale versie is gratis te downloaden.

Kind, Huis Auto Kind, Huis Auto Kind, Huis Auto

De titel ‘n Kind, ‘n Huis, ‘n Auto (en elkaar) komt uit ‘Is dit alles’ van Doe Maar. De tekst is met toestemming van Henny Vrienten gebruikt. In het gedrukte boekje staat een column van schrijfster Suzanne Rethans als nawoord. Omdat deze column over de middelbare school (reünie) gaat, heb ik deze uit de digitale versie verwijderd.

© MelanieRijkers.com

Top