Help! Ik moet een trouwreportage maken!

Trouwreportage

Waar moet ik allemaal op letten??

Zodra je een goede camera hebt gekocht is er wel iemand die aan je vraagt: wil je mijn trouwreportage maken? Maar waar moet je op letten? Lees hier alles over mijn grootste beginnersfouten als trouwfotograaf.

  • Mijn grootste blunder: ik herkende de bruid niet! Het was een klein feest en de bruid was niet gekleed in een traditionele jurk maar soort van mantelpak. Was ik net gewend aan de vele dames die meestal om de bruid cirkelen tijdens het aankleden en optutten, tijdens dit huwelijk waren die er niet en ging ik naar boven om vervolgens aan de bruid die me tegemoet kwam op de trap, te vragen: “waar is de bruid? “ ...
  • Eén keer heb ik hét vader-dochter moment gemist: de foto van de bruid die kerk in loopt aan haar vader's arm. Dit overkwam me in het pre-gps-navigatie tijdperk. Het dorp had drie kerken en pas de derde kerk, buiten het dorp gelegen, was de juiste. Doordat ik moest stoppen voor rood licht en de trouwstoet doorreed, kon ik de weg niet vinden ...

‘Zorg dat je als eerste arriveert, neem een second shooter mee.’

Trouwreportage
  • Uiteraard overkwamen me door gebrek aan ervaring ook typische gevalletjes van verkeerde timing. Boven op het koor staan achterin de kerk om een overzichtsfoto van het interieur te maken, terwijl je ineens ziet dat ze het ja-woord al gaan geven, helemaal vooraan in de kerk. Zie dan nog maar eens ongezien naar voren te lopen. Rennen!!
  • Jij bent de baas. Als je niet kunt delegeren, mis je momenten. De gemiste bruid-aan-vaders-arm foto had ik wellicht kunnen voorkomen door mijn gezag te laten gelden, de pastoor laten wachten tot ik er was. Wat maakt het uit dat de kerkdienst 10 minuten later begint? Zo regel je ook de groepsfoto zoals JIJ hem hebben wilt: jij bent de baas, vertel de mensen wat er moet gebeuren, zo kun je een dynamische groepsfoto maken.

‘Word vriendjes met de ceremoniemeester, deze gaat dan ook voor jou dingen regelen. Hij/zij wil tenslotte óók de beste foto's van het bruidspaar.’

  • Varieer in je beelden. Tijdens een van mijn eerste huwelijken vergat ik close-ups te nemen tijdens de portretsessie. Ik viel in voor een fotograaf en kende het bruidspaar niet en ging helemaal op in de industriële locatie. Ook in dit soort situaties is een tweede fotograaf heel handig.
Trouwreportage
  • Vergeet de (groot)ouders niet! De zus, broer, getuige you name it, het is een absolute must de belangrijkste mensen van het bruidspaar op de foto te hebben, liefst van dichtbij. Een mooie portretfoto van oma, voor als ze er straks niet meer is. Dat eindelijk de ouders weer eens naast elkaar zitten met een vrolijke blik, ook al gingen ze met een vechtscheiding uit elkaar.
  • Laat je niet gek maken. Waarom twee of meer locaties voor de portretsessie? Eén locatie is voldoende. Vergeet niet dat de meeste mensen niet van poseren houden; na een uur, max. anderhalf is hun aandacht op. Less is more!

‘Zorg voor een reserve set van alles: tweede body, lens, flitser, geheugenkaartjes, batterijen. Je mag op zo'n dag niet mispakken, nooit.’

  • Geen geheugenkaartjes bij me hebben. Gelukkig reed ik op tijd van huis weg en kon ik bij de lokale elektronica zaak kaartjes kopen voor ik bij bruid moest zijn. Check ook de rest van je materiaal; zorg dat je altijd een reserve body, lens én flitser bij je hebt, evenals opgeladen batterijen.
  • Je bent ook maar een mens. Geeft je camera/flitser/statief er de brui aan en iemand ziet het gebeuren: smile. Met een beetje humor vergeeft het bruidspaar en hun gasten je alles. Zo ben ik ooit gestruikeld al fotograferend achteruit lopend... ken je dat filmpje van een vallend model op de catwalk? En dat zij dan, zo heel gracieus, met een big smile, weer opstaat? Doen!
Trouwreportage
  • Bij onverwachte verrassingen: anticipeer op de situatie. Door een staking van vrachtwagens en de daardoor bezette snelweg kwam een bruidspaar veel te laat op hun eigen ceremonie op het stadhuis. Later op de dag werd hun ceremonie alsnog ingelast, maar niet in dé trouwzaal. Als jij als fotograaf daarover teleurgesteld bent, zie je dat op de foto's.

‘Beheers de techniek: Zorg dat je van elke situatie een goede foto kunt maken, ook al moet je in een donker kamertje fotograferen.’

Ook onverwachte ontmoetingen kunnen een toegevoegde waarde zijn voor je foto, leer deze tijdig te Zien en ben niet bang het toeval toe te laten. Succes!

Trouwreportage

Tot slot tip nummer 11: wanneer je een huwelijk in het buitenland fotografeert, zorg dan dat je je goede kleding in de handbagage meeneemt ... hier zie je mij in Italië aan het werk in een in alle haast gekochte jurk toen bleek dat mijn koffer niet aangekomen was ...


Mocht je meer trouwfoto's willen zien, kijk dan verder op www.Artstudio23.com Samen met Hans van Nunen maak ik tegenwoordig als duo trouwreportages, waarbij de een het verhaal van de dag fotografeert en de ander portretten en officiële foto's. Zo creëren we een mooie mix!

Wil je beter leren fotograferen, ook dan ben je bij Artstudio23 van harte welkom. Van basisopleiding tot 1-op-1 lestraject Fotografie en Ondernemen bij ons leer de kneepjes van het vak.

© MelanieRijkers.com

Top